|  
  Over ons  
  |
traphekje boren of klemmen

Traphekje boren of klemmen: Wie is de winnaar ?

Traphekje bevestigen: De mogelijkheden om traphekje te boren of om te klemmen

Een traphekje heeft als belangrijkste doel: het voorkomen dat je kindje ongewenst de trap opgaat of af valt.  Welk traphekje daarvoor geschikt is, is afhankelijk van wat jullie als ouders belangrijk vinden… Stijlvol met klemmen of toch gaatjes in de muur van het boren ? traphekje boren of klemmen wat kies jij ? Wij zijn heel benieuwd naar de mogelijkheden, de verschillen en vooral de veiligheid van deze twee mogelijkheden. Om dit duidelijk in kaart te brengen hebben wij onderzoek gedaan onder de zogenoemde “schroefhekjes” en de “klemhekjes”. En het valt ons meteen op dat er maar weinig traphekjes zijn waarbij je helemaal niet hoeft te schroeven.  In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden, hoe werken ze en wat zijn de voor- en nadelen ?

Gebruik nooit plakstrips!
Vanaf welke leeftijd ?

Het is aan te bevelen om het traphekje aan te schaffen en te plaatsen voordat je baby kan kruipen. Maar welke leeftijd is dat dan? vaak is dit rond de zeven en tien maanden. Sommige baby’s kruipen het hele huis al door bij zes maanden.
Uiteraard is het hartstikke goed en leuk dat je baby de boel op handen en knieën gaat verkennen. Belangrijk is dat hoe eerder je een hekje aanschaft (en ophangt), hoe beter. Je kunt dan zelf ook alvast wennen aan het traphekje door dat je het hekje altijd dichtdoet als je met de baby de trap op/af loopt.  Je kunt het traphekje weer weghalen als je kind goed gecoördineerd kan traplopen.

Tip: Maak je huis kind veilig met deze producten

Bepaal eerst waar en of je traphekje past

Wat is de juiste plek voor een traphekje? De juiste plek is de plek onder- of bovenaan de trap. Dit is de plek waar je kind de trap op- of af gaat kruipen of vallen.
Meet de ruimte waar het traphekje moet komen voordat je er één koopt. Er zit namelijk een verschil in de traphekjes die je kunt kopen. Sommige traphekjes kunnen maar een breedte van 70 cm overbruggen terwijl anderen tot 120 cm breed kunnen.
Nu is de versie van 70 cm niet het eind van het traphekje, want er bestaan ook verlengstukken waarmee je ze breder kunt maken.  Soms zitten deze standaard in het pakket, maar vaak moet je ze los erbij kopen.

Let op welke richting je het traphekje open doet. Kom je bij het openen op de plinten terecht ? Hekjes waarbij de deur in een frame scharniert moeten op de of dichtbij de grond worden bevestigd. Een plint kan daarbij in de weg zitten. Haal de plint weg of kies voor een (type) hekje dat volgens de handleiding iets hoger (en boven de plint) bevestigd mag worden.

Bij de keuze – of het zelf maken – van een traphekje zijn er een paar punten waar u op moet letten:

Volgens VeiligheidNL zijn de volgende punten het meest belangrijk om op te letten als je een traphekje koopt:

 1. Een traphekje is bedoeld om een kind tot 2 jaar tegen te houden. Wees je ervan bewust, dat een ouder broertje of zusje in staat is het hekje zelfstandig te openen.
 2. Koop bij voorkeur een traphekje dat voldoet aan de norm, maar met een hoogte van 75cm. Nieuwe traphekjes voldoen in de meeste gevallen aan de geldende norm, maar in geval van tweedehands producten hoeft dit niet het geval te zijn. Controleer het hekje dan op de hieronder genoemde criteria uit de norm.
 3. VeiligheidNL adviseert in tegenstelling tot de norm een minimale hoogte, gemeten vanaf de vloer, van 75cm. Dit is 10cm hoger dan de eis uit de norm. Dit advies is gebaseerd op berekeningen van de hoogte van het lichaamszwaartepunt van een 1-jarig kind.
 4. De ruimte tussen de vloer en onderkant van het hekje mag niet meer bedragen dan 6,5 cm.
 5. Als het hekje verticale spijlen heeft, moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 cm en 6,5 cm liggen.
 6. Een hekje van gaas mag een maaswijdte van maximaal 7 mm hebben.
 7. Het hekje mag ook helemaal dicht zijn met bijvoorbeeld kunststof of plexiglas.
 8. Het hekje moet stevig zijn; het mag niet losschieten als een kind er aan gaat hangen of er tegenaan valt.
 9. Volwassenen moeten de vergrendeling met één hand kunnen bedienen, zodat het hekje ook geopend en gesloten kan worden als u bijvoorbeeld een kind op de arm draagt.
 10. Traphekjes zijn o.a. te koop bij doe-het-zelfzaken en babyspeciaalzaken.
Een harmonicahekje (schaarhekje) is gevaarlijk, omdat:
 • Een kind er gemakkelijk in en dus ook overheen kan klimmen.
 • Hoofd, armen en vingers klem kunnen raken tussen de openingen.
 • De kans groot is dat het kind met hekje en al de trap afrolt, wanneer het kind ertegenaan valt.

Traphekje boren of klemmen

Manieren om traphekjes te bevestigen

Bevestigen van de traphekjes kan op verschillende manier. Zo bestaat er de keuze van schroeven of klemmen aan de muur of trappost, vraag jezelf af wat jullie willen; traphekje boren of klemmen.

 • Het frame of de uiteinden van het traphekje in zijn geheel vastschroeven. In het frame zelf zitten de scharnieren en/of het slot van het hekje;
 • Alleen de houders voor de scharnieren en het slot vastschroeven;
 • Alleen ‘muurcups’ in de muur schroeven: het hekje wordt in de muurcups geklemd;
 • Niet schroeven, maar klemmen.

Voor de ene methode zijn meer schroeven nodig dan voor de andere. In de regel geldt: hoe meer schroeven er worden gebruikt, des te steviger het traphekje.

Hekjes met veel schroefbevestigingspunten = schroefhekje

Dit zijn traphekjes waarbij het frame of de uiteinden in hun geheel worden vastgeschroefd aan de muur of trappost. Het zijn meestal vouw- of rolhekjes. Aan beide kanten van de opening plaats je een bevestigingsprofiel, over de hele hoogte van het hekje

Voordelen:

 • Deze hekjes blijven het best op hun plek.
 • Meest veilige traphekje d.m.v. 2 handelingen (voor kleine kindjes onmogelijk)
 • Met één hand te bedienen
 • Als beste koop bestempeld
 • Drempel vrij
 • Deze hekjes nemen relatief weinig ruimte in als ze open zijn, omdat ze opvouwen/rollen.
 • Stevig en robuust
 • Makkelijk te verwijderen als je het tijdelijk niet nodig hebt.

Nadelen:

 • Het schroeven is voor veel ouders ook gelijk het grootste nadeel van dit soort hekjes. Je moet boren, waardoor je je muur of trappost permanent beschadigt.
 • De installatie duurt langer en is meestal ingewikkelder dan bij andere bevestigingsmethoden.

Hekjes zonder schroeven = klemhekje

Voordelen:

 • Geen gaatjes in de muur van het boren
 • Gemakkelijk te plaatsen

Nadelen:

 • Meer kans op struikelgevaar door de drempel
 • “afdrukvlekje” op de muur van dopje
 • Van dit type hekje doorstaat géén enkel model de extra zware botstest met 25 kg.
 • Verbreden maakt het traphekje minder stevig
 • Moet altijd op spanning staan (regelmatig controleren)
Alléén plakstrips onveilig

Sommige traphekjes worden met schroeven én plakstrips geleverd. Het is aantrekkelijk om alleen de plakstrips te gebruiken omdat je dan geen gaten hoeft te boren. Maar een traphekje dat alleen is vastgeplakt zonder schroeven, is niet bestand tegen een flinke botsing of hevig duwen en trekken. Zet een traphekje daarom nooit vast met alleen plakstrips! Kies daarom voor een traphekje boren of klemmen.

Conclusie onderzoek traphekje boren of klemmen:

Wanneer het gaat om je eigen, en je baby’s veiligheid is het streng aanbevolen om een traphekje vast te schroeven.
Uit onze test blijkt dat traphekjes die met schroeven worden bevestigd aan de muur of trappost, steviger en dus veiliger zijn dan hekjes die met alleen een klembevestiging vastzitten.
Ronduit onveilig is een bevestiging met alleen plakstrips in plaats van schroeven.

Stel jezelf dan ook de vraag: Wat vinden wij belangrijk? veiligheid (boorgaatje) of netheid (geen boorgaatje). Wij weten wel wat wij kiezen !