|  
  Over ons  
  |
Slapen

Slapen op de klok of slapen als een blok?

Slapen op de klok of slapen als een blok?

 

Ontdek het eigen, natuurlijke ritme van jouw kind

Slapen. Dutjes. Hazenslaapjes. Klokje rond. Of juist dus niet…

Er zijn maar weinig onderwerpen, binnen opvoedland, waar zoveel over geschreven wordt, als over het wel of juist niet, lekker slapen van jouw mini-grote-wonder. Zoveel meningen, zoveel visies, zoveel tips en adviezen. Maar wat werkt voor juist jouw kind? Wat werkt voor jullie, juist in jullie eigen situatie? Dat mag je helemaal zelf gaan ontdekken. En het is echt niet eens zo moeilijk als dat je nu misschien vermoedt. Lees je even mee?

 

Ga vooral eens rustig zitten

Want voor je het weet ga je, met je beste bedoelingen natuurlijk, eerst kijken naar de adviezen, de tips en de lijstjes waarop ritmes beschreven staan die gemaakt zijn vóór jouw kind, in plaats van dóór jouw kind.

En ze helpen allemaal hoor, die lijstjes, adviezen en tips. Ze helpen je een beetje. Maar wat je nog wel eens het meest zou kunnen helpen, is om juist eerst eens een tijdje rustig op een stoel te gaan zitten. Daar ben je sowieso waarschijnlijk wel aan toe, want wanneer we het hebben over ‘slapen’, dan hebben we het er juist vaak over op de momenten waarop we vooral bezig zijn (geweest) met ‘niet slapen’…

Dus gun je zelf eens rustig een dag om gewoon te gaan zitten. En kijk dan eens een tijdlang heel bewust naar je eigen kind.

 

Een ingebouwde klok

Want hoe jong ze ook zijn, zelfs al vanaf dag één, laten ze aan jou zien wanneer vermoeidheid toeslaat. Als je een tijdje kijkt dan zul je ontdekken dat jouw kind een prima ingebouwde klok heeft. En wat mij en veel ouders die ik heb mogen begeleiden heel goed heeft geholpen, is dat je, door gewoon rustig en bewust te kijken naar je kleintje, je een ritme gaat ontdekken.

Een ritme, een cyclus van actief gedrag, naar minder actief gedrag, naar loomheid, naar luiheid, naar vermoeidheid, naar….Slaap!

Dat zit er in, echt waar. Een natuurlijk ritme. Een patroon in het gedrag en de gemoedstoestand van ieder mens, dus ook in dat mooie lieve kleintje van jou.

Het is een cyclus van inspanning, naar ontlading, wat doorstroomt naar ontspanning (slaap), om vervolgens, na die slaap, weer langzaam op te laden, zodat er weer ingespannen geleefd en ontdekt kan worden door jouw lieve kleurrijke toverbal.

Ik noem dit kijken; ‘De zoektocht naar de ingebouwde klok’. En we vinden hem altijd. Het enige wat er dan ‘lastig’ is?

 

Dat is, 9 van de 10 keer, dat de ingebouwde, puur natuurlijke klok van al die piepjonge mensen, niet zomaar past in de minder natuurlijke, door mensen bedachte klok…Het ritme van de maatschappij en de druk(te) die wij onszelf vaak opleggen. Logisch en soms niet te voorkomen. Maar ook daar vinden we altijd weer een oplossing voor. En voor nu?

 

Gun jezelf en je (niet altijd lekker slapende) kind vooral wat vaker een heerlijk momentje samen. Lekker loom, hangend op de bank, waar jullie, vanuit pure ontspanning, als vanzelf een heerlijk rozig dutje doen.

 

Tot de volgende keer.

Liefs, Siska

 

Lees meer.

Lees hier meer van mijn andere blogs: Voorstellen

Deze blog over “Slapen” is geschreven door Siska Tromp van @siskatromp
Heb jij ook een super leuk verhaal of review die je graag met ons wilt delen ?
Wij zijn altijd op zoek naar leuke, goede schrijvers die een blog voor ons willen maken.
Ook zijn wij op zoek naar ouders die product reviews en/of vlogs willen opnemen voor ons.
Wij waarderen dit soort inspanning enorm en hebben daar een leuke actie / presentje tegenover staan. 

Meer weten of aanmelden ? stuur ons een mail naar info@a3babykids.com t.a.v. marketing.