
Resus-positief of negatief
Als je zwanger bent zegt deze term je vast wel iets: resuspositief of resusnegatief. Nee dit is niet de nieuwste corona zelf test, maar wat betekend het dan wel?
In het begin van de zwangerschap wordt je bloed geprikt om verschillende dingen te onderzoeken: hoe hoog je ijzergehalte is, of je hiv of hepatitis B hebt en dus ook wat je resusfactor is. Nou kan ik heel ingewikkeld verhaal typen over verschillende bloedgroepen en wat je bloedgroep betekend, maar toen ik dat stukje las snapte ik het na 2 zinnen al niet meer, dat doe ik jullie dus niet aan 😉
Tijdens de zwangerschap van Riv werd ook mijn resusfactor onderzocht. De uitslag was dat is resusnegatief ben. Toen ben ik dus op onderzoek uitgegaan wat dat inhoudt. Het is vooral belangrijk wanneer de moeder resusnegatief is het kindje resuspositief is. Want op het moment dat het bloed van de baby met het bloed van de moeder in aanraking komt, gaat het lichaam afweerstoffen maken tegen het bloed van de baby. Dat klinkt toch best gek, je eigen lichaam maakt dus antistoffen aan tegen je baby.
Vroeger werden er geregeld resusbaby’s geboren. Dat waren baby’s die bij of na de geboorte kanariegeel waren omdat in een hoog tempo hun eigen bloed werd afgebroken door antistoffen die ze van de moeder via de placenta kregen. Die baby’s konden ze dan redden door de bloed te geven dat ongevoelig was voor de antistoffen van de moeder. Hun hele bloedvoorraad werd vervangen door goed donorbloed.
Nou vertelde mijn verloskundige mij dat de gevolgen voor deze zwangerschap niet zo groot zijn, omdat het aanmaken van die afweerstoffen zoveel tijd kost dat het voor de baby nauwelijks tot geen gevolgen heeft. Maar zou ik opnieuw zwanger worden, dan kan het wel grote gevolgen hebben voor het kindje. Want is je baby dan weer resus D positief dan weet jouw lichaam nu hoe het afweerstoffen moet maken en verloopt het allemaal veel sneller. Maar gelukkig is hier al veel onderzoek naar gedaan en hebben ze daar tegenwoordig een aantal maatregelen tegen genomen. Zo krijg je als moeder tussen 30-32 weken en na de geboorte van je baby een spuit met anti-D. Deze spuit moet ervoor zorgen dat je geen antistoffen aanmaakt tegen een resus D positieve bloedgroep van je baby, mocht er bloed van de baby bij jouw bloed komen. Deze spuit krijg je gewoon bij je verloskundige in de praktijk. Nou vertelde mijn verloskundige er wel eerlijk bij dat het niet zo’n fijne prik is. En dus was toch wel heel benieuw of Lola resusnegatief of resuspositief is. Hoera goed nieuws Lola is, net als mij, ook resusnegatief. Scheelde mij dus weer twee prikken.
Wel grappig om te weten slechts 15% van de mensen is resusnegatief, zie je maar weer hoe uniek ik ben 🙂