
Prik, prik, prikkels
Prik, prik, prikkels
Op mijn eigen pagina schrijf ik met regelmaat over gevoeligheid bij kinderen en volwassenen. Ik gebruik het liefst zo min mogelijk termen, maar soms ontkom ik er bijna niet aan. Omdat een term nu eenmaal een aanduiding geeft voor iets, wat we allemaal kennen. Zo geldt dat, wat mij betreft, ook voor het woord: Prikkels. Ik heb het niet bedacht en ik had, eerlijk gezegd, nog nooit van het woord ‘prikkels’ gehoord, behalve dan bij een egel, tot zo’n vijftien jaar geleden. Maar sindsdien is er, zeker wanneer je een gevoelig kind hebt, met kinderen werkt of zelf nogal sensitief bent, geen ontkomen meer aan…Prikkels, adviezen over prikkels, prikkelgevoeligheid en artikelen voor of tegen prikkels, je ziet ze all over the place…
(lees je even mee wat er nu juist zo mooi is aan prikkelgevoelig zijn?)
Mooie gevoeligheid
Veel kinderen (van 0 tot 100 😉 hebben er misschien baat bij om te leren om te kunnen gaan met die intense prik-prikkende- prikkels. Zoals harde geluiden, felle lampen, te koud of te warm water, ik noem er maar een paar. Maar ben jij of is jouw kind nogal ‘prikkelgevoelig’? Wees er dan vooral blij mee! Want het is niet alleen maar vervelend, maar ook juist heel erg mooi…Het betekent immers vooral dat je álles heel intens kunt voelen en beleven!
En dat is precies het mooie van mens zijn, toch? Dat je kunt proeven van heerlijk eten, dat je kunt ruiken aan de heerlijkste bloemen of de geur van je eigen kind.
Dat je alle kleuren van de regenboog kunt zien en dat je lichaam je een seintje geeft wanneer iets te warm of te koud voor je is. En dat je ook nog eens heel intens kunt luisteren naar alle geluiden die de wereld om je heen rijk is? Het is vooral mooi.
Jouw wijze, slimme trucjes, kind
En soms is het dus ook een beetje lastig…
Want hoe kun je dan, als je alles intens waarneemt, het een keertje iets minder intens beleven? Je even terug trekken, afzonderen, of zoals dat in opvoedingsland ook wel eens genoemd wordt, ‘de prikkels een beetje begrenzen’ voor je kleine, grote-wonder, mens. Dat is soms even een zoektocht.
Waar je, als ouder, vaak zelf echt wel achter kunt komen, door vooral heel veel te kijken naar je éigen kind. Echt waar…als je goed kijkt en volgt wat je baby, dreumes, peuter of kleuter doet, gedurende de dag, dan zul je zien dat ze, heel vaak, zelf al lang de meest genieuze trucjes hebben bedacht om het teveel aan prikkels weg te werken…Want jouw kind, hoe klein en pril ook, is lang niet gek!
Jouw kind heeft een mini-wijsheid in zich waar je versteld staat…
Dat harde krijsen ná het winkelen? Dat doekje wat hij telkens weer op zijn hoofd legt, terwijl jij het weg haalt omdat je denkt dat het lastig is voor haar? Dat trappelen met de beentjes wanneer iets leuks heel intens ervaren wordt? Dat bonken met zijn hoofdje? Of dat wegkruipen onder een dekentje? Het zijn perfecte oplossingen die ervoor zorgen dat er iets, waarvan er teveel is binnen gekomen, weer afgevoerd kan worden…Zoiets als prik-prikkende-prikkels.
Tot de volgende keer.
Liefs, Siska
p.s. Als jij je kind hierbij wilt helpen dan zijn er uiteraard ook tal van producten zeer geschikt juist om de rust in de koppies en lijfjes weer wat terug te laten komen.
Ik zal er waarschijnlijk de komende tijd nog wel eens een aantal belichten hier.
Lees meer.
Lees hier meer van mijn andere blogs: Voorstellen
Deze blog over “Prik, prik, prikkels” is geschreven door Siska Tromp van @siskatromp.
Heb jij ook een super leuk verhaal of review die je graag met ons wilt delen ?
Wij zijn altijd op zoek naar leuke, goede schrijvers die een blog voor ons willen maken.
Ook zijn wij op zoek naar ouders die product reviews en/of vlogs willen opnemen voor ons.
Wij waarderen dit soort inspanning enorm en hebben daar een leuke actie / presentje tegenover staan.
Meer weten of aanmelden ? stuur ons een mail naar info@a3babykids.com t.a.v. marketing.