|  
  Over ons  
  |

Over Spetter, spatter, spater en fit worden van douchen of een bad

Want stel je nou voor dat jij juist weer een baby hebt, die helemaal niet ‘lekker rozig’ wordt van even badderen? Stel je voor dat jouw kind het juist helemaal niet ‘fijn en knus’ vindt om samen te douchen, of om die stralen van de douchekop op dat mooie bolletje te voelen? Moet je daar dan iets mee? Is dat dan zelfs misschien ‘niet goed’? Je kunt er behoorlijk onzeker van worden soms…Want het wordt best veel gedeeld in bladen en op social media. Die plaatjes en verhalen van het heerlijk samen douchen, foto’s van baby’s die in een badje lekker liggen te dromen, stralende papa’s die hun kleine wonder al douchend, op hun brede, gespierde arm houden. Puur genieten…

Ik heb er, zeker toen ik net moeder werd, soms met enige jaloezie en verwondering naar gekeken. En ik heb me er zelfs, op sommige momenten, een beetje onzeker door laten maken. Want mijn beide kinderen vonden het níet fijn. Dat douchen. En rozig worden van een badsessie? (Lees je even mee…)

 

Nope. Of nou ja, misschien in de aller prilste weken van hun leven. Maar daarna was het toch echt wel voorbij. Het plezier in het badderen bleef. Maar de rozigheid en het ‘slaap-opwekkende’ effect verdween. Ik zie en hoor het van veel meer ouders en kinderen, zeker doordat ik, vanwege mijn werk, juist in contact kom met ouders van vaak iets gevoeliger of ronduit hooggevoelige kinderen. Ze ervaren alles nou eenmaal heel intens. Dus ook zoiets als badderen of douchen. Hun hele ‘systeem’ is gevoeliger en alles wat ervaren wordt, wordt meer intens(ief) ervaren.

En ik weet niet of je er wel eens bewust bij stil gestaan hebt, maar dat badderen en douchen, dat levert nogal wat prikkels op voor een mens, zeg! Ongeacht zijn of haar leeftijd…

 

Het uitkleden, al die bewegingen die dat lieve kleine lichaampje doet, voordat kleertjes, romper en luier af zijn, het blote lijfje dat gevoeld wordt, de temperatuur van het water en niet te vergeten alle geluiden die waargenomen worden, tijdens het badderen of het douchen…Het is me nogal wat.

Een straal die te hard voelt en daardoor juist niet ont-spannen werkt, maar ervoor zorgt dat uitgerekend jouw kind juist alle spieren aan begint te spannen…Zul je altijd zien, bij jou thuis (of in de badkamer) gaat het altijd anders dan in de boekjes en dan hoe het eruit ziet op de mooie plaatjes.

 

Na een douche of badsessie zijn sommige mensen en dus ook sommige van die kersverse mensen onder ons, enorm (over-) prikkelt. Dat kan. Echt waar. Hoe goed bedoeld jouw ‘lekker lome badritueel’ ook uitgedacht en uitgevoerd wordt door jou. Het heeft simpelweg niet het effect op jouw kind, zoals jij het van te voren bedacht had…

En dat is níet erg. Het is ook níet jouw ‘schuld’ en je hoeft er ook echt, negen van de tien keer, niets aan te veranderen. Behalve misschien het te accepteren…

Waar je misschien wél wat aan kunt hebben, mocht jij je er onzeker door beginnen te voelen of wil je toch graag dat je kleintje lekker slaapt, ná het badderen, dan kan het handig zijn om in de eerste plaats eens te kijken naar wíe jouw kind eigenlijk is en hoe lang het doorgaans duurt, voordat jouw lieverd na een intensieve activiteit, lekker rozig weg dut.

Want in tegenstelling tot een minder (hoog-)gevoelig mens, valt een prikkelgevoelig mens nou eenmaal makkelijker in slaap als het een tijdlang, géén of zo min mogelijk, prikkels heeft mogen ontvangen.

Dus ná het douchen of badderen lekker bij papa of mama op de gespierde arm liggen? In stilte of met een heel rustig geluidje op de achtergrond?

Dat kan voor jullie, groot en klein, dan nog wel eens de mooiste plaatsvervanger van dat ‘gezamenlijke douchen’ zijn…;-)

 

Liefs, Siska