|  
  Over ons  
  |
Complimentjes Oog kleur bij baby’s

Oog kleur bij baby’s

Oog kleur bij baby’s

Bij Riv was het lang de vraag hoort hij bij team mama of bij team oma. Of te wel krijgt hij blauwe ogen of bruine ogen. Nou wat denk je dat het geworden is?

 

Veel blanke baby’s hebben bij de geboorte blauwe ogen. Dit komt omdat baby’s bij de geboorte nog weinig pigment hebben. De iris geeft de ogen kleur. Welke kleur dit wordt ligt aan de hoeveelheid pigment die de pigmentcellen bevatten. Als ze dus veel pigment bevatten kleuren de ogen bruin. Hebben ze weinig pigment dan worden ze blauw of grijs.  En kleuren ze groen dan zitten ze er precies tussen in qua hoeveelheid pigment.

Wat ik niet had verwacht is dat bruine ogen het meest voorkomen, dat komt omdat het gen voor bruine ogen dominant is. Dus krijg je van je moeder het gen voor bruine ogen en van je vader het gen voor blauwe ogen, zul je bruine ogen krijgen. Krijg je van je beide ouders het blauwe gen dan heb je dus blauwe ogen. Maar hoe kan het dan dat het soms voorkomt dat ouders beide bruine ogen hebben en het kindje toch blauwe ogen krijgt? Gevalletje melkboer? 😉 Nee nu elkaar niet aan verhoor onderwerpen, er is een verklaring voor. Want dan is het zo dat beide ouders zowel het bruine als het blauwe gen hebben. En dus heeft het kindje van beide ouders het blauwe gen gekregen.

 

Nu vragen jullie natuurlijk als de hele tijd af wat voor kleur ogen heeft Riv nou! En waarom zijn daar teams voor?!?! Nou mijn moeder heeft net als Harrie groen/grijze ogen. En inmiddels weet ik zelf hoe leuk het is als je kinderen op je lijken. Mijn moeder trekt dat dus ook door in haar kleinkinderen 😉

Maar helaas voor mijn moeder, bij Riv heeft team Miranda gewonnen! HOERA!!

 

Nu hebben we natuurlijk nog Lola haar oog kleur. Want haar ogen zijn nog mooi blauw. Na zes maanden is de oog kleur bij de meeste baby’s definitief. Lola heeft dus nog een maandje om een team te kiezen 😉 Alleen team blauw bestaat nog niet.

Ik las dat de oogkleur dus meestal na 6 maanden definitief is maar dat het wel kan dat de oogkleur tot es jaar nog donkerder kan worden. Hoe en hoe snel de kleur van de ogen van bij een baby zich ontwikkelt is ook erfelijk bepaalt. Ik vind het altijd zo leuk om zulke weetjes te lezen.

Ik hoe jullie op de hoogte welke gen Lola van mij en van Harrie geërfd heeft en dus welke kleur ogen Lola krijgt 😉

 

Meer Lezen ?

Lees hier meer van mijn andere blogs: Voorlezen, Kleine Picasso, Nieuwe Schoenen, Samen Douchen, Buik slapen, Verlof is voorbij

  

Deze blog over Oog kleur bij baby’s is geschreven door Miranda van miss_miran  . 
Heb jij ook een super leuk verhaal die je graag met ons wilt delen ?
Wij zijn altijd op zoek naar leuke, goede schrijvers die een blog voor ons willen maken.
Ook zijn wij op zoek naar ouders die product reviews en/of vlogs willen opnemen voor ons.
Wij waarderen dit soort inspanning enorm en hebben daar een leuke actie / presentje tegenover staan.