|  
  Over ons  
  |
Complimentjes Oog kleur bij baby’s

Complimentjes geven

Complimentjes geven

Wij nuchtere Hollanders vinden het soms moeilijk om complimentjes te geven. Want hoe vaak geef jij iemand of jezelf wel eens een compliment?

 

Harrie en ik zijn nu ongeveer 8 jaar bij elkaar. En ik kan mijn herinneren dat Harrie in het begin eens heeft gezegd dat hij even moest wennen aan de complimentjes die ik hem gaf. Hij was dat van huis uit ook niet zo gewend. Nou vinden wij Hollanders het ook moeilijk om complimentjes te ontvangen, zou dat zijn omdat we ons dan misschien arrogant voelen? Want veel mensen delen toch het motto: ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’.

Ik kreeg thuis vroeger wel vaak een complimentje. Ik kan mij ook goed herinneren dat mij moeder vol trots aan iedereen vertelde dat ik de SPW ging, een toch redelijk ‘normale’ opleiding. Maar doordat zij er zo vol trots tegen iedereen over vertelde voelde het voor mij als of ik aan de universiteit studeerde.

 

Toen ik nog op de groep in de kinderopvang werkte leerde ik om kinderen vaak een complimentje te geven. En ook om de zin zo te draaien dat je niet de hele tijd, niet zegt. Bijvoorbeeld; ga maar zitten op stoel want anders ga je misschien vallen. In plaatst van: ‘niet gaan staan op de stoel, anders val je’. Zo hoort het kindje meteen wat hij of zij wel mag doen in plaatst van wat hij niet mag doen.

Nou probeer ik dat thuis ook vaak te doen en dat is echt lang niet altijd makkelijk. Vooral na een dag werken en als Riv dan weer besloten heeft om niet te eten maar vooral om te gillen en zijn bord om te gooien, ook dan gaat Riv echt wel eens op de gang om even af te koelen. Maar over het algemeen lukt het me aardig. Zelfs als hij niet wil eten en moe is, kan ik tijdens het tafel moment het gesprek zo draaien dat hij niet denkt aan het eten dat hij vooral niet wil maar bijvoorbeeld aan wat hij die dag bij de opvang gedaan heeft.

 

Een paar jaar geleden hoorde je in het nieuws dat positief opvoeden, juist weer niet goed was. Dat je er zelf narcistische personen kweekt die gaan onderpresteren. Nou lekker duidelijk weer, wat is er dan wel goed?

Ik ben ervan overtuigd, zoals bij veel dingen,  dat je een goede middenweg moet vinden. Ik vind dus ook dat complimentjes geven heel goed is voor het zelfvertrouwen van het kind. Het gaat vooral om hoe je een complimentje geeft. Want geef je om alles wat je kind goed doet een compliment, dan kan het gebeuren dat je kind compliment verslaafd raakt. En dat je kind dus jou (of andere) nodig heeft om door te zetten en in zichzelf te geloven, anders geeft hij op of wordt hij onzeker.

Het is dus belangrijk om je kind regelmatig een complimentje te geven maar overlaad hem er niet mee. Zo behoud je de waarde van het compliment en je kind wordt er niet afhankelijk van. Vertel wat je fijn of leuk vindt en waarom. Zo richt je het complimentje op het gedrag van je kind en zijn handelen en niet op de persoon.  Bijvoorbeeld: ‘wat goed dat je zelf je schoenen hebt gepakt, nu kunnen we ze samen aan doen’.

 

Laten we elkaar dus vooral complimentjes geven die we menen. En voelt het in het begin nog wat onwennig begin dan bijvoorbeeld met 1 complimentje per dag te geven. Dan gaat het vanzelf minder gek voelen. En vergeet vooral je zelf niet af en toe een compliment te geven!

Meer Lezen ?

Lees hier meer van mijn andere blogs: Voorlezen, Kleine Picasso, Nieuwe Schoenen, Samen Douchen, Buik slapen, Verlof is voorbij

  

Deze blog over Loopfiets is geschreven door Miranda van miss_miran  . 
Heb jij ook een super leuk verhaal die je graag met ons wilt delen ?
Wij zijn altijd op zoek naar leuke, goede schrijvers die een blog voor ons willen maken.
Ook zijn wij op zoek naar ouders die product reviews en/of vlogs willen opnemen voor ons.
Wij waarderen dit soort inspanning enorm en hebben daar een leuke actie / presentje tegenover staan.